NEET Examination 2017 Question Paper

Code-W

Held on 07.05.2017

1. Which one of the following statements is correct, with reference to enzymes?

(1)   Apoenzyme = Holoenzyme  + Coenzyme

(2)   Holoenzyme = Apoenzyme  + Coenzyme

(3)   Coenzyme = Apoenzyme + Holoenzyme

(4)   Holoenzyme = Coenzyme + Co-factor

Ans: (2)

2. Which cells of ‘Crypts of Lieberkuhn’ secrete antibacterial lysozyme?

(1)   Argentaffin cells

(2)   Paneth cells

(3)   Zymogen cells

(4)   Kupffer cells

Ans: (2)

3. Phosphoenol pyruvate (PEP) is the primary CO2 acceptor in:

(1)   C3 plants

(2)   C4 plants

(3)   C2 plants

(4)   C3 and C4 plants

Ans: (2)

4. Match the following sexually transmitted diseases (Column -I) with their causative agent (Column – II) and select the Correct option.

Column-I                         Column-II

(a) Gonorrhea                 (i) HIV

(b) Syphilis                      (ii) Neisseria

(c) Genital Warts             (iii) Treponema

(d) AIDS                          (iv) Human Papilloma – Virus

(1)   (a) – (ii); (b) – (iii); (c) – (iv); (d) – (i)

(2)   (a) – (iii); (b) – (iv); (c) – (i); (d) – (ii)

(3)   (a) – (iv); (b) – (ii); (c) – (iii); (d) – (i)

(4)   (a) – (iv); (b) – (iii); (c) – (ii); (d) – (i)

Ans: (1)

5. Which among the following are the smallest living cells, known without a definite cell wall, pathogenic to plants as well as animals and can survive without oxygen ?

(1)   Bacillus

(2)   Pseudomonas

(3)   Mycoplasma

(4)   Nostoc

Ans: (3)

6. Which one from those given below is the period for Mendel’s hybridization experiments?

(1)   1856 – 1863

(2)   1840 – 1850

(3)   1857 – 1869

(4)   1870 – 1877

Ans: (1)

7. Flowers which have single ovule in the ovary and are packed into inflorescence are usually pollinated by:

(1)   Water

(2)   Bee

(3)   Wind

(4)   Bat

Ans: (3)

8. Asymptote in a logistic growth curve is obtained when :

(1)   The value of ‘r’ approaches zero

(2)   K = N

(3)   K > N

(4)   K < N

Ans: (2)

9. Out of ‘X’ pairs of ribs in humans only ‘Y’ pairs are true ribs. Select the option that correctly represents values of X and Y and provides their explanation :

(1)   X = 12, Y = 7 : True ribs are attached dorsally to vertebral column and ventrally to the sternum.

(2)   X = 12, Y = 5 : True ribs are attached dorsally to vertebral column and sternum on the two ends.

(3)   X = 24, Y = 7 : True ribs are dorsally attached to vertebral column but are free on ventral side.

(4)   X = 24, Y = 12 : True ribs are dorsally attached to vertebral column but are free on ventral side

Ans: (1)

10. MALT constitutes about __________percent of the lymphoid tissue in human body.

(1)   50%

(2)   20%

(3)   70%

(4)   10%

Ans: (1)

11. Homozygous purelines in cattle can be obtained by:

(1)   mating of related individuals of same breed.

(2)   mating of unrelated individuals of same breed.

(3)   mating of individuals of different breed.

(4)   mating of individuals of different species.

Ans: (1)

12. Among the following characters, which one was not considered by Mendel in his experiments on pea ?

(1)   Stem – Tall of Dwarf

(2)   Trichomes – Glandular or non-glandular

(3)   Seed – Green or Yellow

(4)   Pod – Inflated or Constricted

Ans: (2)

13. Which of the following cell organelles is responsible for extracting energy from carbohydrates to form ATP ?

(1)   Lysosome

(2)   Ribosome

(3)   Chloroplast

(4)   Mitochondrion

Ans: (4)

14. If there are 999 bases in RNA that codes for a protein with 333 amino acids, and the base at position 901 is deleted such that the length of the RNA becomes 998 bases, how many codons will be altered ?

(1)   1

(2)   11

(3)   33

(4)   333

Ans: (3)

15. Which of the following are found in extreme saline conditions ?

(1)   Archaebacteria

(2)   Eubacteria

(3)   Cyanobacteria

(4)   Mycobacteria

Ans: (1)

16. Receptor sites for neurotransmitters are present on:

(1)   membranes of synaptic vesicles

(2)   pre-synaptic membrane

(3)   tips of axons

(4)   post-synaptic membrane

Ans: (4)

17. Artificial selection to obtain cows yielding higher milk output represents:

(1)   stabilizing selection as it stabilizes this character in the population.

(2)   directional as it pushes the mean of the character in one direction.

(3)   disruptive as it splits the population into two, one yielding higher output and the other lower output.

(4)   stabilizing followed by disruptive as it stabilizes the population to produce higher yielding cows.

Ans: (2)

18. The hepatic portal vein drains blood to liver from

(1)   Heart

(2)   Stomach

(3)   Kidneys

(4)   Intestine

Ans: (4)

19. The water potential of pure water is:

(1)   Zero

(2)   Less than zero

(3)   More than zero but less than one

(4)   More than one

Ans: ()

20. Which of the following represents order of ‘Horse’ ?

(1)   Equidae

(2)   Perissodactyla

(3)   Caballus

(4)   Ferus

Ans: (2)

21. Alexander Von Humbolt described for the first time :

(1)   Ecological Biodiversity

(2)   Laws of limiting factor

(3)   Species are relationship

(4)   Population Growth equation

Ans: (3)

22. DNA fragments are :

(1)   Positively charged

(2)   Negatively charged

(3)   Neutral

(4)   Either positively or negatively charged depending on their size

Ans: (2)

23. A baby boy aged two years is admitted to play school and passes through a dental check-up. The dentist observed that boy had twenty teeth. Which teeth were absent ?

(1)   Incisors

(2)   Canines

(3)   Pre-molars

(4)   Molars

Ans: (3)

24. Anaphase promoting Complex (APC) is a protein degradation machinery necessary for proper mitosis of animal cells. If APC is defective in a human cell, which of the following is expected to occur ?

(1)   Chromosomes will not condense

(2)   Chromosomes will be fragmented

(3)   Chromosomes will not segregate

(4)   Recombination of chromosome arms will occur

Ans: (3)

25. An important characteristic that hemichordates share with Chordates is :

(1)   Absence of notochord

(2)   Ventral tubular nerve cord

(3)   Pharynx with gill slits

(4)   Pharynx without gill slits

Ans: (3)

26. The genotypes of a Husband and Wife are IAIB and IA

Among the blood types of their children how many different genotypes and phenotypes are possible ?

(1)   3 genotypes; 3 phenotypes

(2)   3 genotypes; 4 phenotypes

(3)   4 genotypes; 3 Phenotypes

(4)   4 genotypes; 4 phenotypes

Ans: (3)

27. Transplantation of tissues / organs fails often due to non-acceptance by the patient’s body. Which type of immune –response is responsible for such rejections ?

(1)   Autoimmune response

(2)   Cell- mediated immune response

(3)   Hormonal immune response

(4)   Physiological immune response

Ans: (2)

28. Adult human RBCs are enucleate. Which of the following statement (s) is / are most appropriate explanation for this feature?

(a)   They do not need to reproduce

(b)   They are somatic cells

(c)   They do not metabolize

(d)   All their internal space is available for oxygen transport

(1)   Only (d)

(2)   Only (a)

(3)   (a), (c) and (d)

(4)   (b) and (c)

Ans: (1)

29. Lungs are made up of air-filled sacs, the alveoli. They do not collapse even after forceful expiration because of :

(1)   Residual Volume

(2)   Inspiratory Reserve Volume

(3)   Tidal Volume

(4)   Expiratory Reserve Volume

Ans: (4)

30. Zygotic meiosis is characteristic of :

(1)   Marchantia

(2)   Fucus

(3)   Funaria

(4)   Chlamydomonas

Ans: ()

31. Select the correct route for the passage of sperms in male frogs

(1)   Testes → Bidder’s canal → Kidney → Vasa efferentia → Urinogenital duct → Cloaca

(2)   Testes → Vasa efferentia → Kidney → Seminal Vesicle → Urinogenital duct → Cloaca

(3)   Testes → Vasa efferentia → Bidder’s canal → Ureter → Cloaca

(4)   Testes → Vasa efferentia → Kidney → Bidder’s canal → Urinogenital duct → Cloaca

Ans: (4)

32. Which one of the following statements is not valid for aerosols ?

(1)   They are harmful to human health

(2)   They alter rainfall and monsoon patterns

(3)   They cause increased agricultural productivity

(4)   They have negative impact on agricultural land

Ans: (3)

33. Viroids differ from viruses in having :

(1)   DNA molecules with protein coat

(2)   DNA molecules without protein coat

(3)   RNA molecules with protein coat

(4)   RNA molecules without protein coat

Ans: (4)

34. During DNA replication, Okazaki fragments are used to elongate :

(1)   The leading strand towards replication fork.

(2)   The lagging strand towards replication fork.

(3)   The leading strand away from replication fork.

(4)   The lagging strand away from the replication fork.

Ans: (4)

35. Plants which produce characteristic Pneumatophores and show vivipary belong to :

(1)   Mesophytes

(2)   Halophytes

(3)   Psammophytes

(4)   Hydrophytes

Ans: (2)

36. The process of separation and purification of expressed protein before marketing is called :

(1)   Upstream processing

(2)   Downstream processing

(3)   Bioprocessing

(4)   Postproduction processing

Ans: (2)

37. Identify the wrong statement in context of heartwood :

(1)   Organic compounds are deposited in it

(2)   It is highly durable

(3)   It conducts water and minerals efficiently

(4)   It comprises dead elements with highly lignified walls

Ans: (3)

38. Spliceosomes are not found in cells of :

(1)   Plants

(2)   Fungi

(3)   Animals

(4)   Bacteria

Ans: (4)

39. Which of the following statements is correct ?

(1)   The ascending limb of loop of Henle is impermeable to water.

(2)   The descending limb of loop of Henle is impermeable to water.

(3)   The ascending limb of loop of Henle is permeable to water.

(4)   The descending limb of loop of Henle is permeable to electrolytes.

Ans: (1)

40. Which ecosystem has the maximum biomass ?

(1)   Forest ecosystem

(2)   Grassland ecosystem

(3)   Pond ecosystem

(4)   Lake ecosystem

Ans: (4)

41. The final proof for DNA as the genetic material came from the experiments of :

(1)   Griffith

(2)   Hershey and Chase

(3)   Avery, Mcleod and McCarty

(4)   Hargobind Khorana

Ans: (2)

42. The function of copper ions in copper releasing IUD’s is :

(1)   They suppress sperm motility and fertilizing capacity of sperms.

(2)   They inhibit gametogenesis.

(3)   They make uterus unsuitable for implantation.

(4)   They inhibit ovulation.

Ans: (1)

43. An example of colonial alga is :

(1)   Chlorella

(2)   Volvox

(3)   Ulothrix

(4)   Spirogya

Ans: (2)

44. Root hairs develop from the region of :

(1)   Maturation

(2)   Elongation

(3)   Root cap

(4)   Meristematic activity

Ans: (1)

45. Hypersecretion of Growth Hormone in adults does not cause further increase in height, because :

(1)   Growth Hormone becomes inactive in adults.

(2)   Epiphyseal plates close after adolescence.

(3)   Bones loose their sensitivity of Growth Hormone in adults.

(4)   Muscle fibres do not grow in size after birth.

Ans: (2)

46. Which of the following in sewage treatment removes suspended solids ?

(1)   Tertiary treatment

(2)   Secondary treatment

(3)   Primary treatment

(4)   Sludge treatment

Ans: (3)

47. Select the mismatch :

(1)   Pinus  –  Dioecious

(2)   Cycas  –  Dioecious

(3)   Salvinia  –  Heterosporous

(4)   Equisetum  –  Homosporous

Ans: (1)

48. What is the criterion for DNA fragments movement on agarose gel during gel electrophoresis ?

(1)   The larger the fragment size, the farther it moves

(2)   The smaller the fragment size, the farther it moves

(3)   Positive charged fragment moves to farther end

(4)   Negatively charged fragments do not move

Ans: (2)

49. In Bougainvillea thorns are the modification of :

(1)   Stipules

(2)   Adventitious root

(3)   Stem

(4)   Leaf

Ans: (3)

50. The association of histone H1 with a nucleosome indicates :

(1)   Transcription is occurring.

(2)   DNA replication is occurring.

(3)   The DNA is condensed into a Chromatin Fibre.

(4)   The DNA double helix is exposed.

Ans: (3)

51. A temporary endocrine gland in the human body is :

(1)   Pineal gland

(2)   Corpus cardiacum

(3)   Corpus luteum

(4)   Corpus allatum

Ans: (3)

52. Select the mismatch :

(1)   Frankia   –  Alnus

(2)   Rhodospirillum – Mycorrhiza

(3)   Anabaena – Nitrogen fixer

(4)   Rhizobium – Alfalfa

Ans: (2)

53. GnRH , a hypothalamic hormone, needed in reproduction, acts on :

(1)   anterior pituitary gland and stimulates secretion of LH and oxytocin.

(2)   anterior pituitary gland and stimulates secretion of LH and FSH.

(3)   Posterior pituitary gland and stimulates secretion of oxytocin and FSH.

(4)   Posterior pituitary gland and stimulates secretion of LH and relaxin.

Ans: (2)

54. A gene whose expression helps to identify transformed cell is known as :

(1)   Selectable marker

(2)   Vector

(3)   Plasmid

(4)   Structural gene

Ans: (1)

55. Presence of plants arranged into well defined vertical layers depending on their height can be seen best in :

(1)   Tropical Savannah

(2)   Tropical Rain Forest

(3)   Grassland

(4)   Temperate Forest

Ans: (2)

56. Functional megaspore in an angiosperm develops into :

(1)   Ovule

(2)   Endosperm

(3)   Embyro sac

(4)   Embryo

Ans: (3)

57. DNA replication in bacteria occurs :

(1)   During S phase

(2)   Within nucleolus

(3)   Prior to fission

(4)   Just before transcription

Ans: (3)

58. Which among these is the correct combination of aquatic mammals ?

(1)   Seals, Dolphins, Sharks

(2)   Dolphins, Seals, Trygon

(3)   Whales, Dolphins, Seals

(4)   Trygon, Whales, Seals

Ans: (3)

59. Coconut fruit is a :

(1)   Drupe

(2)   Berry

(3)   Nut

(4)   Capsule

Ans: (1)

60. Double fertilization is exhibited by :

(1)   Gymnosperms

(2)   Algae

(3)   Fungi

(4)   Angiosperms

Ans: (4)

61. Which of the following components provides sticky character to the bacterial cell ?

(1)   Cell wall

(2)   Nuclear membrane

(3)   Plasma membrane

(4)   Glycocalyx

Ans: (4)

62. Life cycle of Ectocarpus and Fucus respectively are :

(1)   Haplontic, Diplontic

(2)   Diplontic, Haplodiplontic

(3)   Haplodiplontic, Diplontic

(4)   Haplodiplontic, Haplontic

Ans: (3)

63. Which one of the following is related to Ex-situ conservation of threatened animals and plants?

(1)   Wildlife Safari parks

(2)   Biodiversity hot spots

(3)   Amazon rainforest

(4)   Himalayan region

Ans: (1)

64. Good vision depends on adequate intake of carotene-rich food.

Select the best option from the following statements.

(a) Vitamin A derivatives are formed from carotene

(b) The photopigments are embedded in the membrane discs of the inner segment.

(c) Retinal is a derivative of Vitamin A.

(d) Retinal is a light absorbing part of all the visual photopigments.

(1)   (a) and (b)

(2)   (a), (c) and (d)

(3)   (a) and (c)

(4)   (b), (c) and (d)

Ans: (2)

65. Thalassemia and sickle cell anemia are caused due to a problem in globin molecule synthesis. Select the correct

(1)   Both are due to a qualitative defect in globin chain synthesis.

(2)   Both are due to a quantitative defect in globin chain synthesis.

(3)   Thalassemia is due to less synthesis of globin molecules.

(4)   Sickle cell anemia is due to a quantitative problem of globin molecules.

Ans: (3)

66. Which of the following are not polymeric ?

(1)   Nucleic acid

(2)   Proteins

(3)   Polysaccharides

(4)   Lipids

Ans: (4)

67. A disease caused by an autosomal primary non-disjunction is :

(1)   Down’s Syndrome

(2)   Klinefelter’s Syndrome

(3)   Turner’s Syndrome

(4)   Sickle Cell Anemia

Ans: (1)

68. With reference to factors affecting the rate of photosynthesis, which of the following statements is not correct ?

(1)   Light saturation for CO2 fixation occurs at 10% of full sunlight

(2)   increasing atmospheric CO2 concentration up to 0.05% can enhance CO2 fixation rate

(3)   C3 plants respond to higher temperatures with enhanced photosynthesis while C4 plants have much lower temperature optimum

(4)   Tomato is a greenhouse crop which can be grown in CO2 enriched atmosphere for higher yield.

Ans: (3)

69. Fruit and leaf drop at early stages can be prevented by the application of :

(1)   Cytokinins

(2)   Ethylene

(3)   Auxins

(4)   Gibberellic acid

Ans: (3)

70. The region of Biosphere Reserve which is legally protected and where no human activity is allowed is known as :

(1)   Core zone

(2)   Buffer zone

(3)   Transition zone

(4)   Restoration zone

Ans: (1)

71. In case of poriferans, the spongocoel is lined with flagellated cells called :

(1)   ostia

(2)   oscula

(3)   choanocytes

(4)   mesenchymal cells

Ans: (3)

72. A decrease in blood pressure/volume will not cause the release of :

(1)   Renin

(2)   Atrial Natriuretic Factor

(3)   Aldosterone

(4)   ADH

Ans: (2)

73. A dioecious flowering plant prevents both :

(1)   Autogamy and xenogamy

(2)   Autogamy and geitonogamy

(3)   Geitonogamy and xenogamy

(4)   Cleistogamy and xenogamy

Ans: (2)

74. Which of the following facilitates opening of stomatal aperture ?

(1)   Contraction of outer wall of guard cells

(2)   Decrease in turgidity of guard cells

(3)   Radial orientation of cellulose microfibrils in the cell wall of guard cells

(4)   Longitudinal orientation of cellulose microfibrils in the cell wall of guard cells

Ans: (3)

75. The DNA fragments separated on an agarose gel can be visualised after staining with :

(1)   Bromophenol blue

(2)   Acetocarmine

(3)   Aniline blue

(4)   Ethidium bromide

Ans: (4)

76. Which statement is wrong for Krebs’ cycle ?

(1)   There are three points in the cycle where NAD+ is reduced to NADH + H+

(2)   There is one point in the cycle where FAD+ is reduced to FADH­2

(3)   During conversion of succinyl CoA to succinic acid, a molecule of GTP is synthesised

(4)   The cycle starts with condensation of acetyl group (acetyl CoA) with pyruvic acid to yield citric acid

Ans: ()

77. Mycorrhizae are the example of :

(1)   Fungistasis

(2)   Amensalism

(3)   Antibiosis

(4)   Mutualism

Ans: (4)

78. The pivot joint between atlas and axis is a type of :

(1)   fibrous joint

(2)   cartilaginous joint

(3)   synovial joint

(4)   saddle joint

Ans: (3)

79. Which of the following is correctly matched for the product produced by them ?

(1)   Acetobacter aceti : Antibiotics

(2)   Methanobacterium : Lactic acid

(3)   Penicillium notatum : Acetic acid

(4)   Sacchromyces cerevisiae : Ethanol

Ans: (4)

80. Frog’s heart when taken out of the body continues to beat for sometime.

Select the best option from the following statements :

(a) Frog is a poikilotherm.

(b) Frog does not have any coronary circulation.

(c) Heart is “Myogenic” in nature.

(d) heat is autoexcitable.

(1)   Only (c)

(2)   Only (d)

(3)   (a) and (b)

(4)   (c) and (d)

Ans: (4)

81. Myelin sheath is produced by

(1)   Schwann cell and Oligodendrocytes

(2)   Astrocytes and Schwann cells

(3)   Oligodendrocytes and Osteoclasts

(4)   Osteoclasts and Astrocytes

Ans: (1)

82. Capacitation occurs in

(1)   Rete testis

(2)   Epididymis

(3)   Vas deferens

(4)   Female Reproductive tract

Ans: (3)

83. The morphological nature of the edible part of coconut is

(1)   Perisperm

(2)   Cotyledon

(3)   Endosperm

(4)   Pericarp

Ans: (3)

84. Which of the following is made up of dead cells ?

(1)   Xylem parenchyma

(2)   Collenchyma

(3)   Phellen

(4)   Phloem

Ans: (3)

85. In case of a couple where the male is having a very low sperm count, which technique will be suitable for fertilisation ?

(1)   Intrauterine transfer

(2)   Gamete intracytoplasmic fallopian transfer

(3)   Artificial Insemination

(4)   Intracytoplasmic sperm injection

Ans: (3)

86. Which of the following RNAs should be most abundant in animal cell ?

(1)   r-RNA

(2)   t-RNA

(3)   m-RNA

(4)   mi-RNA

Ans: (1)

87. The vascular cambium normally gives rise to :

(1)   Phelloderm

(2)   Primary phloem

(3)   Secondary xylem

(4)   Periderm

Ans: (3)

88. Which of the following options gives the correct sequence of events during mitosis ?

(1)   condensation → nuclear membrane disassembly → crossing over → segregation → telophase

(2)  condensation → nuclear membrane disassembly → arrangement at equator → centromere division → segregation → telophase

(3)   condensation → crossing over → nuclear membrane disassembly → segregation → telophase

(4)   condensation → arrangement at equator → centrometer division → segregation → telophase

Ans: (2)

89. Which of the following options best represents the enzyme composition of pancreatic juice ?

(1)   amylase, peptidase, trypsinogen, rennin

(2)   amylase, pepsin, trypsinogen, maltase

(3)   peptidase, amylase, pepsin, rennin

(4)   lipase, amylase, trypsinogen, procarboxypeptidase

Ans: (4)

90. Attractants and rewards are required for :

(1)   Anemophily

(2)   Entomophily

(3)   Hydrophily

(4)   Cleistogamy

Ans: (2)

91. Two blocks A and B of masses 3m and m respectively are connected by a massless and inextensible string. The whole system is suspended by a massless spring as shown in figure. The magnitudes of acceleration of A and B immediately after the string is cut, are respectively :

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

Ans: (2)

92. The acceleration due to gravity at a height 1 km above the earth is the same as at a depth d below the surface of earth. Then :

(1)  

(2)   d = 1 km

(3)  

(4)   d = 2 km

Ans: (4)

93. A particle executes linear simple harmonic motion with an amplitude of 3 cm. When the particle is at 2 cm from the mean position, the magnitude of its velocity is equal to that of its acceleration. Then its time period in second is :

(1)  

(2)  

(3)  

(4)  

Ans: (3)

94. The resistance of a wire is ‘R’ ohm. If it is melted and stretched to ‘n’ times its original length, its new resistance will be

(1)   nR

(2)  

(3)   n2R

(4)  

Ans: (3)

95. A capacitor is charged by a battery. The battery is removed and another identical uncharged capacitor is connected in parallel. The total electrostatic energy of resulting system :

(1)   increases by a factor of 4

(2)   decreases by a factor of 2

(3)   remains the same

(4)   increases by a factor of 2

Ans: (2)

96. Two rods A and B of different materials are welded together as shown in figure. Their thermal conductivities are K1 and K2. The thermal conductivity of the composite rod will be

(1)  

(2) 

(3)   K1 + K2

(4)   2(K1 + K2)

Ans: (1)

97. The two nearest harmonics of a tube closed at one end and open at other end are 220 Hz and 260 Hz. What is the fundamental frequency of the system?

(1)   10 Hz

(2)   20 Hz

(3)   30 Hz

(4)   40 Hz

Ans: (2)

98. The bulk modulus of a spherical object is ‘B’. If it is subjected to uniform pressure ‘p’, the fractional decrease in radius is :

(1)  

(2)  

(3)  

(4)  

Ans: (4)

99. A physical quantity of the dimensions of length that can be formed out of c, G and  is [c is velocity of light, G is universal constant of gravitation and e is charge] :

(1)  

(2)  

(3)  

(4)  

Ans: (1)

100. Figure shows a circuit that contains three identical resistors with resistance R = 9.0 Ω each, two identical inductors with inductance L = 2.0 mH each and an ideal battery with emf ε = 18 V. The current ‘i’ through the battery just after the switch closed is, …..

(1)   2 mA

(2)   0.2 A

(3)   2 A

(4)   0 ampere

Ans: (Bonus)

101. One end of string of length l is connected to a particle of mass ‘m’ and the other end is connected to a small peg on a smooth horizontal table. If the particle moves in circle with speed ‘v’, the net force on the particle (directed towards center) will be (T represents the tension in the string)

(1)    l

(2)  

(3) 

(4)   Zero

Ans: (1)

103. Radioactive material ‘A’ has decay constant ‘8 λ’ material ‘B’ has decay constant ‘λ’. Initially they have same number of nuclei. After what time, the ratio of number of nuclei of material ‘B’ to that ‘A’ will be  ?

(1)  

(2)  

(3)  

(4)  

Ans: (2)

104. A rope is wound around a hollow cylinder of mass 3 kg and radius 40 cm. What is the angular acceleration of the cylinder if the rope is pulled with a force of 30N ?

(1)   25 m/s2

(2)   0.25 rad/s2

(3)   25 rad/s2

(4)   5 m/s2

Ans: (3)

105. Two cars moving in opposite directions approach each other with speed of 22 m/s and 16.5 m/s respectively. The driver of the first car blows a horn having a frequency 400 Hz. The frequency heard by the driver of the second car is [velocity of sound 340 m/s] :

(1)   350 Hz

(2)   361 Hz

(3)   411 Hz

(4)   448 Hz

Ans: (4)

106. A 250 – Turn rectangular coil of length 2.1 cm and width 1.25 cm carries a current of 85 μA are subjected to a magnetic field of strength 0.85T. Work done for rotating the coil by 180º against the torque is :

(1)   9.1 μJ

(2)   4.55 μJ

(3)   2.3 μJ

(4)   1.15 μJ

Ans: (1)

107. A long solenoid of diameter 0.1 m has 2 × 104 turn per meter. At the centre of the solenoid, a coil of 100 turns and radius 0.01 m is placed with its axis coinciding with the solenoid axis. The current in the solenoid reduces at a constant rate to 0A from 4 A in 0.05 s. If the resistance of the coil is 10π2Ω the total charge flowing through the coil during this time is :

(1)   32 π μC

(2)   16 μC

(3)   32 μC

(4)   16 π μC

Ans: (3)

108. Suppose the charge of a proton and an electron differ slightly. One of them is – e, the other is (e + ∆e). If the net of electrostatic force and gravitational force between two hydrogen atoms placed at a distance d (much greater than atomic size) apart is zero, then ∆e is of the order of [Given mass of hydrogen mh = 1.67 × 1027 kg]

(1)   1020 C

(2)   1023 C

(3)   1037 C

(4)   1047 C

Ans: (3)

109. Two astronauts are floating in gravitational free space after having lost contact with their spaceship. The two will :

(1)   keep floating at the same distance between them

(2)   move towards each other

(3)   move away from each other

(4)   will become stationary

Ans: (2)

110. The ratio of wavelengths of the last line of Balmer series and the last line of Lyman series is

(1)   2

(2)   1

(3)   4

(4)   0.5

Ans: (4)

111. The de-Broglie wavelength of a neutron in thermal equilibrium with heavy water at a temperature T (Kelvin) and mass m, is :

(1)  

(2)  

(3)  

(4) 

Ans: (2)

112. A thin prism having refracting angle 10° is made of glass of refractive index 1.42. This prism is combined with another thin prism of glass of refractive index 1.7. This combination produces dispersion without deviation. The refracting angle of second prism should be :

(1)   4°

(2)   6°

(3)   8°

(4)   10°

Ans: (2)

113. Thermodynamic processes are indicated in the following diagram:

Match the following :

Column-1                        Column-2

P. Process I                      a. Adiabatic

Q. Process II                    b. Isobaric

R. Process III                   c. Isochoric

S.  Process IV                  d. Isothermal

(1)   P → a, Q → c, R → d, S → b

(2)   P → c, Q → a, R → d, S → b

(3)   P → c, Q → d, R → b, S → a

(4)   P → d, Q → b, R → a, S → c

Ans: (2)

114. A U tube with both ends open to the atmosphere, is partially filled with water. Oil, which is immiscible with water, is poured into one side until it stands at a distance of 10 mm above the water level on the other side. Meanwhile the water rises by 65 mm from its original level (see diagram). The density of the oil is :

(1)   650 kg m3

(2)   425 kg m3

(3)   800 kg m3

(4)   928 kg m3

Ans: (4)

115.  A spring of force constant k is cut into lengths of ratio 1 : 2 : 3. They are connected in series and the new force constant is k’. Then they are connected in parallel and force constant is k”. Then k’ : k” is :

(1)   1 : 6

(2)   1 : 9

(3)   1 : 11

(4)   1 : 14

Ans: (3)

116. Which of the following statements are correct?

(a) Centre of mass of a body always coincides with the centre of gravity of the body.

(b) Centre of mass of a body is the point at which the total gravitational torque on the body is zero.

(c) A couple on a body produce both translational and rotational motion in a body.

(d) Mechanical advantage greater that one means that small effort can be used to lift a large load.

(1)   (b) and (d)

(2)   (a) and (b)

(3)   (b) and (c)

(4)   (c) and (d)

Ans: (1)

117. A beam of light from a source L is incident normally on a plane mirror fixed at a certain distance x from the source. The beam is reflected back as a spot on a scale placed just above the source L. When the mirror is rotated through a small angle θ the spot of the light is found to move through a distance y on the scale. The angle θ is given by :

(1)  

(2)

(3) 

(4)

Ans: (1)

118. A gas mixture consists of 2 moles of O2 and 4 moles of Ar at temperature T. Neglecting all vibrational modes, the total internal energy of the system is :

(1)   4 RT

(2)   15 RT

(3)   9 RT

(4)   11 RT

Ans: (4)

119. Consider a drop of rain water having mass 1 g falling from a height of 1 km. It hits the ground with a speed of 50 m/s. Take ‘g’ constant with a value 10 m/s2. The work done by the (i) gravitational force and the (ii) resistive force of air is :

(1)   (i) – 10 J (ii) – 8.25 J

(2)   (i) 1.25 J (ii) – 8.25 J

(3)   (i) 100 J (ii) 8.75 J

(4)   (i) 10 J (ii) – 8.75 J

Ans: (4)

120. A carnot engine having an efficiency of  as heat engine, is used as a refrigerator. If the work done on the system is 10 J, the amount of energy absorbed from the reservoir at lower temperature is :

(1)   1 J

(2)   90 J

(3)   99 J

(4)   100 J

Ans: (2)

121. An arrangement of three parallel straight wires placed perpendicular to plane of paper carrying same current ‘I’ along the same direction is shown in figure. Magnitude of force per unit length on the middle wire ‘B’ is given by :

(1)  

(2) 

(3) 

(4)

Ans: (4)

122. The x and y coordinates of the particle at any time are x = 5t – 2t2 and y = 10t respectively, where x and y are in meters and t in seconds. The acceleration of the particle at t = 2s is:

(1)   0

(2)   5 m/s2

(3)   −4 m/s2

(4)   −8 m/s2

Ans: (3)

123. The ratio of resolving powers of an optical microscope for two wavelengths λ1 = 4000 Å and λ2 = 6000 Å is :

(1)   8 : 27

(2)   9 : 4

(3)   3 : 2

(4)   16 : 81

Ans: (3)

124. Preeti reached the metro station and found that the escalator was not working. She walked up the stationary escalator in time t1. On other days, if she remains stationary on the moving escalator, then the escalator takes her up in time t2. The time taken by her to walk up on the moving escalator will be :

(1)  

(2) 

(3) 

(4) 

Ans: (3)

125. A spherical black body with a radius of 12 cm radiates 450 watt power at 500 K. If the radius were halved and the temperature doubled, the power radiated in watt would be :

(1)   225

(2)   450

(3)   1000

(4)   1800

Ans: (4)

126. A potentiometer is an accurate and versatile device to make electrical measurements of E.M.F. because the method involves :

(1)   cells

(2)   potential gradients

(3)   a condition of no current flow through the galvanometer

(4)   a combination of cells, galvanometer and resistances

Ans: (3)

127. The given electrical network is equivalent to

(1)   AND gate

(2)   OR gate

(3)   NOR gate

(4)   NOT gate

Ans: (3)

128. In a common emitter transistor amplifier the audio signal voltage across the collector is 3V. The resistance of collector is 3 kΩ. If current gain is 100 and the base resistance is 2kΩ, the voltage and power gain of the amplifier is :

(1)   200 and 1000

(2)   15 and 200

(3)   150 and 15000

(4)   20 and 2000

Ans: (3)

129. Two discs of same moment of inertia rotating about their regular axis passing through centre and perpendicular to the plane of disc with angular velocities ω1 and ω2. They are brought into contact face to face coinciding the axis of rotation. The expression for loss of energy during this process is :

(1)

(2)  

(3) 

(4) 

Ans: (2)

130. Young’s double slit experiment is first performed in air and then in a medium other than air. It is found that 8th bright fringe in the medium lies where 5th dark fringe lies in air. The refractive index of the medium is nearly :

(1)   1.25

(2)   1.59

(3)   1.69

(4)   1.78

Ans: (4)

131. Which one of the following represents forward bias diode?

(1)  

(2)  

(3)  

(4) 

Ans: (1)

132. Two polaroids P1 and P2 are placed with their axis perpendicular to each other. Unpolarised light I0 is incident on P1. A third Polaroid P3 is kept in between P1 and P2 such that its axis makes an angle 45º with that of P1. The intensity of transmitted light though P2 is :

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

Ans: (3)

133. In an electromagnetic wave in free space the root mean square value of the electric field is Erms = 6V/m. The peak value of the magnetic field is :

(1)   1.41 × 108 T

(2)   2.83 × 108 T

(3)   0.70 × 108 T

(4)   4.23 × 108 T

Ans: (2)

134. If θ1 and θ2 be the apparent angles of dip observed in two vertical planes at right angles to each other, then the true angle of dip θ is given by

(1)   cot2θ = cot2θ1 + cot2θ2

(2)   tan2θ = tan2θ1 + tan2θ2

(3)   cot2θ = cot2θ1 – cot2θ2

(4)   tan2θ1 = tan2θ1 – tan2θ2

Ans: (1)

135. The diagrams below show regions of equipotentials.

A positive charge is moved from A to B in each diagram

(1)   Maximum work is required to move q in figure (c).

(2)   In all the four cases the work done is the same.

(3)   Minimum work is required to move q in figure (a)

(4)   Maximum work is required to move q in figure (b).

Ans: (2)

136. The reason for greater range of oxidation states in actinoids is attributed to :

(1)   The radioactive nature of actinoids

(2)   Actinoid contraction

(3)   5f, 6d and 7s levels having comparable energies

(4)   4f and 5d levels being close in energies

Ans: (3)

137. An example of a sigma bonded organometallic compound is

(1)   Ruthenocene

(2)   Grignard’s reagent

(3)   Ferrocene

(4)   Cobaltocene

Ans: (2)

138. Which one is the wrong statement?

(1)  de-Broglie’s wavelengths is given by  where m = mass of the particle, υ = group velocity of the particle.

(2)  The uncertainty principle is ∆E × ∆t ≥ h/4π

(3)   Half filled and fully filled orbitals have greater stability due to greater exchange energy, greater symmetry and more balanced arrangement.

(4)  The energy of 2s orbital is less than the energy of 2p orbital in case of Hydrogen like atoms.

Ans: (4)

139. Mixture of chloroxylenol and terpineol acts as :

(1)   analgesic

(2)   antiseptic

(3)   antipyretic

(4)   antibiotic

Ans: (2)

140. The element Z = 114 has been discovered recently. It will belong to which of the following family/ group and electronic configuration ?

(1)   Halogen family, [Rn] 5f14 6d10 7s2 7p5

(2)   Carbon family, [Rn] 5f14 6d10 7s2 7p2

(3)   Oxygen family, [Rn] 5f14 6d10 7s2 7p4

(4)   Nitrogen family, [Rn] 5f14 6d10 7s2 7p6

Ans: (2)

141. A 20 litre container at 400 K contains CO2(g) at pressure 0.4 atm and an excess of SrO neglect the volume of solid SrO). The volume of the container is now decreased by moving the movable piston fitted in the container. The maximum volume of the container, when pressure of CO2 attains its maximum value, will be :

(Given that : SrCO3(s) ⇌ SrO (s) + CO2(g), Kp = 1.6 atm)

(1)   5 litre

(2)   10 litre

(3)   4 litre

(4)   2 litre

Ans: (1)

142. Predict the correct intermediate and product in the following reaction :

(1)    

(2)   

(3)   

(4)   

Ans: (4)

143. Which of the following is a sink for CO ?

(1)   Haemoglobin

(2)   Micro organisms present in the soil

(3)   Oceans

(4)   Plants

Ans: (2)

144. Which of the following reactions is appropriate for converting acetamide to methanamine ?

(1)   Carbylamine reaction

(2)   Hoffmann hypobromamide reaction

(3)   Stephens reaction

(4)   Gabriels phthalimide synthesis

Ans: (2)

145. The species, having bond angles of 120° is :

(1)   PH3

(2)   CIF3

(3)   NCl3

(4)   BCl3

Ans: (4)

146. The correct of order the stoichiometries of AgCl formed when AgNO3 in excess is treated with the complexes CoCl3.6NH3, CoCl3. 5NH3, CoCl3. 4NH3 respectively is :

(1)   1 AgCl, 3AgCl, 2AgCl

(2)   3AgCl, 1 AgCl, 2AgCl

(3)   3AgCl, 2AgCl, 1 AgCl

(4)   2 AgCl, 3 AgCl, 1 AgCl

Ans: (3)

147. For a given reaction, ∆H = 35.5 kJ mol1 and ∆S = 83.6 JK1 mol1. The reaction is spontaneous at : (Assume that ∆H and ∆S do not vary with temperature)

(1)   T < 425 K

(2)   T > 425 K

(3)   all temperatures

(4)   T > 298 K

Ans: (2)

148. Match the interhalogen compounds of Column I with the geometry in column II and Assign the correct code.

Column I                  Column II

(a) XXʹ                     (i) T-shape

(b) XXʹ3                   (ii) Pentagonal bipyramidal

(c) XXʹ5                   (iii) Linear

(d) XX7                    (iv) Square –pyramidal

                                (v) Tetrahedral

(1)   (a) – (iii); (b) – (iv); (c) – (i); (d) – (ii)

(2)   (a) – (iii); (b) – (i); (c) – (iv); (d) – (ii)

(3)   (a) – (v); (b) – (iv); (c) – (iii); (d) – (ii)

(4)   (a) – (iv); (b) – (iii); (c) – (ii); (d) – (i)

Ans: (2)

149. Identify A and predict the type of reaction

(1) and substitution reaction

(2)  and elimination addition reaction

(3)  and cine substitution reaction

(4)  and cine substitution reaction

Ans: (1)

150. Which one of the following statements is not correct?

(1)   Catalyst does not initiate any reaction.

(2)   The value of equilibrium constant is changed in the presence of a catalyst in the reaction at equilibrium.

(3)   Enzymes catalyse mainly bio-chemical reactions

(4)   Coenzymes increase the catalytic activity of enzyme.

Ans: (2)

151. Name the gas that can readily decolourise acidified KMnO4 solution:

(1)   CO2

(2)   SO2

(3)   NO2

(4)   P2O5

Ans: (2)

152. The correct increasing order of basic strength for the following compounds is :

 

  (I)              (II)            (III)

(1)   II < III < I

(2)   III < I < II

(3)   III < II < I

(4)   II < I < III

Ans: (4)

153. If molality of the dilute solution is doubled, the value of molal depression constant (Kf) will be :

(1)   doubled

(2)   halved

(3)   tripled

(4)   unchanged

Ans: (4)

154. Of the following, which is the product formed when cyclohexanone undergoes aldol condensation followed by heating?

(1)  

(2)  

(3)  

(4)  

Ans: (2)

155. The equilibrium constants of the following are :

The equilibrium constant (K) of the reaction :

(1)

(2)     

(3)   

(4)    

Ans: (2)

156. The correct statement regarding electrophile is :

(1)   Electrophile is a negatively charged species and can form a bond by accepting a pair of electrons from a nucleophile

(2)   Electrophile is a negatively charged species and can form a bond by accepting a pair of electrons from another electrophile

(3)   Electrophiles are generally neutral species and can form a bond by accepting a pair of electrons from a nucleophile

(4)   Electrophile can be either neutral or positively charged species and can form a bond by accepting a pair of electrons from a nucleophile

Ans: (4)

157. A gas is allowed to expand in a well insulated container against a constant external pressure of 2.5 atm from an initial volume of 2.50 L to a final volume of 4.50 L. The change in internal energy ∆U of the gas in joules will be:

(1)   1136.25 J

(2)   −500 J

(3)   −505 J

(4)   +505 J

Ans: (3)

158. Which of the following pairs of compounds is isoelectronic and isostructural ?

(1)   BeCl2, XeF2

(2)   TeI2, XeF2

(3)   

(4)   IF3, XeF2

Ans: (3)

159. Which of the incorrect statement?

(1)   FeO0.98 has non stoichiometric metal deficiency defect.

(2)   Density decreases in case of crystals with Schottky’s defect.

(3)   NaCl(s) is insulator, silicon is semiconductor, silver is conductor, quartz is piezo electric crystal.

(4)   Frenkel defect is favoured in those ionic compounds in which sizes of cation and anions are almost equal.

Ans: (4)

160. The heating of phenyl-methyl ethers with HI produces.

(1)   ethyl chlorides

(2)   iodobenzene

(3)   phenol

(4)   benzene

Ans: (3)

161. Correct increasing order for the wavelength of absorption in the visible region for the complexes of Co3+ is :

(1)   [Co(en)3]3+, [Co(NH3)6]3+, [Co(H2O)6] 3+

(2)   [Co(H2O)6]3+, [Co(en)3]3+, [Co(NH3)6]3+

(3)   [Co(H2O)6]3+, [Co(NH3)6]3+, [Co(en)3]3+

(4)   [Co(NH3)6]3+, [Co(en)3] 3+, [Co(H2O)6]3+

Ans: (1)

162. Pick out the correct statement with respect to [Mn(CN)6]3– :

(1)   It is sp3d2 hybridised and octahedral

(2)   It is sp3d2 hybridised an tetrahedral

(3)   It is d2sp3 hybridised and octahedral

(4)   It is dsp2 hybridised and square planar.

Ans: (3)

163. With respect to the conformers of ethane, which of the following statements is true?

(1)   Bond angle remains same but bond length changes

(2)   Bond angle changes but bond length remains same

(3)   Both bond angle and bond length changes

(4)   Both bond angles and bond length remains same

Ans: (4)

164. Which of the following is dependent on temperature ?

(1)   Molality

(2)   Molarity

(3)   Mole fraction

(4)   Weight percentage

Ans: (2)

165. Which of the following statement is not correct ?

(1)   Insulin maintains sugar level in the blood of a human body.

(2)   Ovalbumin is a simple food reserve in egg white

(3)   Blood proteins thrombin and fibrinogen are involved in blood clotting.

(4)   Denaturation makes the proteins more active.

Ans: (4)

166. The IUPAC name of the compound  is _____________.

(1)   3–keto–2–methylhex–4–enal

(2)   5–formylhex–2–en–3–one

(3)   5–methyl–4–oxohex–2–en–5–al

(4)   3–keto–2–methylhex–5–enal

Ans: (1)

167. HgCl2 and I2 both when dissolved in water containing I ions the pair of species formed is :

(1)    

(2)   HgI2, I

(3)    

(4)   Hg2I2, I

Ans: (3)

168. It is because of inability of ns2 electrons of the valence shell to participate in bonding that :

(1)   Sn2+ is reducing while Pb4+ is oxidising

(2)   Sn2+ is oxidising while Pb4+ is reducing

(3)   Sn2+ and Pb2+ are both oxidising and reducing

(4)   Sn4+ is reducing while Pb4+ is oxidising

Ans: (1)

169. Mechanism of a hypothetical reaction X2 + Y2 → 2XY is given below :

(i) X2 → X + X (fast)

(ii) X + Y2 ⇌ XY + Y (slow)

(iii) X + Y → XY (fast)

The overall order of the reaction will be :

(1)   1

(2)   2

(3)   0

(4)   1.5

Ans: (4)

170. Concentration of the Ag+ ions in a saturated solution of Ag2C2O4 is 2.2 × 104 mol L1. Solubility product of Ag2C2O4 is :

(1)   2.42 × 108

(2)   2.66 × 1012

(3)   4.5 × 1011

(4)   5.3 × 1012

Ans: (4)

171. Extraction of gold and silver involves leaching with CN Silver is later recovered by :

(1)   liquation

(2)   distillation

(3)   zone refining

(4)   displacement with Zn

Ans: (4)

172. Which one is the correct order of acidity ?

(1)   CH2=CH2 > CH3–CH=CH2 > CH3–C≡CH > CH≡CH

(2)   CH≡CH > CH3–C≡CH > CH2=CH2 > CH3–CH3

(3)   CH≡CH > CH2=CH2 > CH3–C≡CH > CH3–CH3

(4)   CH3–CH3 > CH2=CH2 > CH3–C≡CH > CH≡CH

Ans: (2)

173. Ionic mobility of which of the following alkali metal ions is lowest when aqueous solution of their salts are put under an electric field ?

(1)   Na

(2)   K

(3)   Rb

(4)   Li

Ans: (4)

174. Consider the reaction :

Silver mirror observed

Identify A, X, Y and Z

(1)   A–Methoxymethane, X–Ethanoic acid, Y–Acetate ion, Z–hydrazine.

(2)   A–Methoxymethane, X–Ethanol, Y–Ethanoic acid, Z–Semicarbazide.

(3)   A–Ethanal, X–Acetaldehyde, Y–But–2–enal, Z-Semicarbazone.

(4)   A–Ethanol, X-Acetaldehyde, Y-Butanone, Z-Hydrazone.

Ans: (3)

175. In which pair of ions both the species contain S–S bond

(1)   

(2)    

(3)   

(4)    

Ans: (2)

176. Which one is the most acidic compound ?

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

Ans: (4)

177. In the electrochemical cell :

Zn |ZnSO4 (0.01 M )|| CuSO4 (1.0 M) Cu, the emf of this Daniel cell is E1 . When the concentration of ZnSO4 is changed to 1.0 M and that of CuSO4 changed to 0.01 M , the emf changes to E2 . From the followings which one is the relationship between E1 and E2 ? (Given, )

(1)   E1 = E2

(2)   E1 < E2

(3)   E1 > E2

(4)   E2 = 0 ≠ E1

Ans: (3)

178. A first order reaction has a specific reaction rate of 10–2 sec1. How much time will it take for 20 g of the reaction to reduce to 5 g ?

(1)   238.6 sec

(2)   138.6 sec

(3)   346.5 sec

(4)   693.0 sec

Ans: (2)

179. The most suitable method of separation of 1:1 mixture of ortho and para-nitrophenols is :

(1)   Sublimation

(2)   Chromatography

(3)   Crystallisation

(4)   Steam distillation

Ans: (4)

180. Which one of the following pairs of species have the same bond order ?

(1)   CO, NO

(2)   O2, NO+

(3)   CN, CO

(4)  

Ans: (3)